Visual Studio LightSwitch

Hoe vaak komt het niet voor? ‘Ergens’ staat data en die moet op een gebruiksvriendelijke manier bewerkt en/of ontsloten worden. Als .NET ontwikkelaar kun je dan je hart ophalen. Zoiets moet netjes gebeuren. En met behulp van de laatste technologie. Dat betekent een 3-tier oplossing met Silverlight 4, WCF RIA, Entity Framework 4, MVVM, ASP.NET MVC, validatie, enzovoort. Wellicht gebruik je zelfs dynamisch gegenereerde in- en uitvoerschermen.

De eerste keer dat je zoiets doet is het erg leuk en leerzaam. En je voelt je een echte held. De tweede keer doe je het sneller. En beter natuurlijk, want de tijd die je over hebt kun je dan mooi stoppen in de kwaliteit van je code of het schrijven van unit tests. Dat is ook nog wel leuk en leerzaam. Maar bij de derde keer denk je: kan dit niet geautomatiseerd worden?!?!

En ja, dat kan! Met Visual Studio LightSwitch. Nu nog in het beta stadium. LightSwitch is een model-driven tool voor het genereren van eenvoudige bedrijfsapplicaties.

Je zou verwachten dat .NET ontwikkelaars een gat in de lucht zouden springen. Maar nee, niets is minder waar. LightSwitch doet teveel terugdenken aan MS Access en Visual Basic, is een veelgehoorde klacht. De toepassingen die hiermee gemaakt zijn, waren in veel gevallen kwalitatief flink onder de maat. Het onderhoud kwam daarna vaak op de schouders van professionele ontwikkelaars terecht, die zich opgezadeld zagen met een flinke zooi spaghetti.

Toch is die vergelijking met Access niet terecht. In het geval van MS Access was je inderdaad voor een groot deel overgeleverd aan het product van ‘menselijk handelen’. LightSwitch echter genereert het grootste deel van de code en gebruikersinterface zelf. Bij een wijziging van de technologiestack hoeft Microsoft slechts de codegenerator aan te passen om weer helemaal bij de tijd te zijn. Vanwege de model-driven aanpak is de onderliggende technologie een stuk minder relevant. Voor veel ontwikkelaars is dat maar een eng idee.

Wat mij betreft mogen tools als LightSwitch snel geaccepteerd raken. Dan concentreer ik me wel op de echt leuke en leerzame dingen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in .NET en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Visual Studio LightSwitch

  1. micclo zegt:

    Leuke post. Vandaag ligt de nadruk op ‘Hoe kan ik onervaren mensen webapplicaties laten maken’. Microsoft richt zicht (terecht) tot deze doelgroep. Ik vind LightSwitch een leuk initiatief, maar de échte complexe businessapplicaties zullen nog steeds ervaren programmeurs eisen. Goed gezien dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s