Commotie rond Silverlight en HTML5

Silverlight ontwikkelaars werden onlangs opgeschikt door de volgende opmerking van Bob Muglia, president “Server en Tools” bij Microsoft:

Silverlight will continue to be a cross-platform solution, working on a variety of operating system/browser platforms, going forward. But HTML is the only true cross platform solution for everything, including (Apple’s) iOS platform.

Het startte allemaal met deze blog: http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-our-strategy-with-silverlight-has-shifted/7834.

Die opmerking van Muglia kwam als een volkomen verrassing voor de Silverlight community. Binnen de korste keren ontstond er een ware commotie op twitter en in de blogosphere.

Lees bijvoorbeeld de volgende blogposts:

Waarom er nu zoveel commotie ontstond is voor mij niet helemaal goed te verklaren. Als het om webtechnologie gaat, zet Microsoft al geruime tijd voornamelijk in op de combinatie HTML/CSS/jQuery. Kijk naar de ontwikkelingen rond ASP.NET MVC. Hierin speelt Silverlight nauwelijks een rol. Hooguit als een plug-in voor het tonen van media, zoals bij Flash.

Kijk je aan de andere kant naar alle software die niet cross-platform hoeft te zijn, dan zie je dat Silverlight (of het grotere broertje WPF) op dit vlak goede diensten kan doen, juist vanwege de beter aansluiting op het onderliggende besturingssysteem. En bovendien, als Windows Phone 7 een succes wordt, dan wordt Silverlight logischerwijs ook een success.

Ik denk dus dat Microsoft op twee paarden tegelijk wedt: Open standaarden (HTML5, jQuery) voor het bouwen van cross-platform producten en eigen standaarden (XAML, Silverlight) voor een betere aansluiting op de eigen besturingssystemen. Daar zou veel voor te zeggen zijn.

Maar Microsoft heeft zich nu toch wel met een probleem opgezadeld. Want stel dat ik met HTML5 aan de slag wil, welke ontwikkeltools kan ik hiervoor dan het beste gebruiken? De kans dat je op dit moment uitkomt bij Adobe is erg groot. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat Microsoft alle ASP.NET ontwikkelaars in de armen van Adobe drijft? Daarom “verdenk” ik Microsoft ervan om zeer binnenkort met tooling te komen rond HTML5. Als dit van hetzelfde niveau is als de tooling rond Silverlight, dan (en alleen dán) werkt de verschuiving naar HTML5 in het voordeel van Microsoft. Het alternatieve scenario, namelijk dat Microsoft Adobe koopt, acht ik onwaarschijnlijk.

Toevoeging (1 november 2010):

Bob Muglia heeft inmiddels gereageerd in een blogpost: http://team.silverlight.net/announcement/pdc-and-silverlight/

Make no mistake; we’ll continue to invest in Silverlight and enable developers to build great apps and experiences with it in the future.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HTML5, Silverlight, WPF en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s